Unohda häpeä – pyydä tai anna apua

Asunnottomuuden syyt juontuvat usein tilanteista, joihin ihminen ei itse voi vaikuttaa, kuten työttömyydestä tai sairaudesta. Tarttumalla oikealla hetkellä tilanteeseen, ajautuminen asunnottomuuteen voidaan välttää.

– Ainoa tapa saada asia ratkaistua ajoissa on pyytää apua heti, kun huomaa, että oma elämäntilanne on ajautumassa hankalaksi. Silloin kannattaa unohtaa häpeän tunne ja pyytää apua, korostaa Y-säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski.

Konkreettinen apu voi olla esimerkiksi vuokranantajan kanssa laadittu vuokranmaksun maksusuunnitelma. Myös oman kunnan sosiaalitoimesta tai seurakunnan diakoniasta voi saada apua. Oman taloustilanteen selvittämiseksi neuvoja löytyy myös Takuusäätiöstä.

Elämän taitekohdissa, kuten työttömyyden, avioeron, koulun keskeytymisen tai sairauden kohdalla myös läheiset voivat havahduttaa ihmisen avun äärelle.

– Taloudellista tai muuta ahdinkoa ei välttämättä huomaa ihmisestä, koska moni häpeilee asiaa ja pitää kulisseja pitkäänkin yllä. Lähipiiri voi kuitenkin erityisesti elämän taitekohdissa olla ihmisen tukena ja tarjota apua. Usein asian puheeksi ottaminen tai vaikka tiedon etsiminen tukimuodoista riittää, toteaa Ojankoski.