Lakineuvojamme vastaa

Vihreäkantinen Suomen lakikirja taustallaan värikkäitä kerrostaloja.

Lähetä kysymyksiä lakineuvojalle Asuntomme-lehteä varten:
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠toimisto@vuokralaiset.fi


Voiko kuumasta asunnosta vaatia vuokranalennusta?

Kysymys:
Vuokra-asunnossani on kesäisin erittäin kuuma. Voinko vaatia vuokranalennusta tai muita toimenpiteitä vuokranantajalta?

Vastaus:
Asuinhuoneiston lämpötilan tulee pysyä lämmityskauden ulkopuolella eli kesäaikaan 18–32 celsiusasteen välillä. Mikäli huoneiston lämpötila säännöllisesti ylittää 32 astetta, on vuokralainen oikeutettu vuokranalennukseen. Lain mukaan oikeus vuokranalennukseen alkaa, kun vuokranantaja on saanut tiedon asunnon puutteellisuudesta. Vuokralaisen tulee osoittaa väittämänsä puutteellisuus toteen saadakseen vuokraa alennetuksi, esimerkiksi kuvalla lämpömittarilukemasta. Lämpötilat kannattaa dokumentoida johdonmukaisesti, jotta niiden todentaminen pitkällä aikavälillä on helpompaa. Yksittäiset ja hetkelliset lämpötilannousut eivät vielä oikeuta vuokranalennukseen.

Vuokranantaja on velvollinen korjaamaan puutteellisuuden ja saattamaan sisälämpötilan sallittujen rajojen sisälle. Suositeltavaa on esimerkiksi neuvotella vuokranantajan kanssa viilennyslaitteen hankkimisesta asuntoon.


Kuka maksaa tuholaisten myrkytykset?

Kysymys:
Muutin hiljattain uuteen vuokra-asuntoon, ja asunnostani löytyi turkiskuoriaisia. Vuokranantaja kuitenkin väittää minun tuoneen tuholaiset mukanani. Pitääkö minun maksaa myrkytykset? Entä onko minulla oikeus vuokrasopimuksen purkamiseen?

Vastaus:
Vuokranantaja on lähtökohtaisesti vastuussa huoneistossa ilmenneiden puutteellisuuksien korjaamisesta. Tämä koskee myös tuholaisten torjuntatoimenpiteitä, kuten myrkytyksiä. Vuokralaisen vastuu myrkytysten kustannuksista tulee kyseeseen ainoastaan silloin, jos voidaan todistaa, että tuholaisongelma johtuu vuokralaisen toiminnasta tai laiminlyönnistä.

Turkiskuoriaiset tai muut tuholaiset eivät yleensä oikeuta vuokrasopimuksen purkamiseen, vaan vuokranantajalle täytyy antaa mahdollisuus tuholaisten hävittämiseen. Vuokranantajan kanssa voi toki neuvotella sopimuksen päättämisestä yhteisymmärryksessä. Vuokralaisella on kuitenkin oikeus vuokranalennukseen siitä lähtien, kun hän on ilmoittanut vuokranantajalle tuholaisista ja niiden aiheuttamasta asumishaitasta, ellei tuholaisongelma johdu vuokralaisen toiminnasta. Vuokranantajalle myös syntyy ilmoituksen perusteella velvollisuus ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin tuholaisongelman korjaamiseksi.


Takaisin sivun alkuun