Muuttajan muistilista


Tee muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus uuteen osoitteeseen internetissä. Ilmoita uusi osoitteesi myös töihin ja harrastuspaikkoihin. Jos tilaat lehtiä, ilmoita uusi osoitteesi myös lehden tilaajapalveluun.

Ilmoita muutosta huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle: Ilmoita muutostasi talon huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle. Huoltoyhtiö laittaa nimesi oveen.

Tee kuntotarkastus

Tee kuntotarkastus uudessa asunnossa. Katso, onko asunnossa vikoja ja ilmoita viat asunnon omistajalle. Näin sinua ei voida myöhemmin syyttää edellisen asukkaan jäljistä.

Tarkista vesimaksu

Vesimaksu sisältyy vielä yleensä vuokraan. Tarkista asia kuitenkin vuokrasopimuksestasi. Lue lisää huoneistokohtaisesta vesilaskusta sivulta 8.

Hanki kotivakuutus

Kotivakuutus on vakuutus asunnon vahinkojen varalta. Vakuutus korvaa, jos asunnossa sattuu iso vahinko, kuten vesivahinko. Silloin et joudu itse maksamaan.

Solmi sähkösopimus

Kun haluat sähköt kotiisi, sinun täytyy tehdä oma sähkösopimus. Ota itse yhteyttä sähköyhtiöön ja tee sopimus. Hanki sähkösopimus heti kun tiedät muuttopäivän, jotta sähköt on varmasti kytketty ajoissa. Voit tehdä sopimuksen etukäteen ja sopia, että sähköt alkavat toimia vasta muuttopäivänä.

Hanki nettiyhteys 

Uusissa taloissa nettiyhteys kuuluu vuokraan. Usein joudut kuitenkin hankkimaan internetin itse. Kysy niistä puhelinyhtiöstä.

Tarkista palovaroitin

Palovaroitin on pakollinen ja asukkaan täytyy ostaa se itse. Jos talossa syttyy tulipalo, palovaroitin voi pelastaa sinut. Testaa säännöllisesti, että varoitin toimii painamalla varoittimen nappia kerran. Jos paristo on lopussa, kovaa piippausta ei kuulu. Osta silloin uusi paristo ja laita se heti paikalleen.

Hanki muuttoauto 

Voit vuokrata muuttoa varten pakettiauton. Muuttoja tekevät myös muuttoyritykset.

Hanki muuttolaatikot

Niihin on helppo pakata tavarat. Voit myös kysyä kaupoista banaanilaatikoita, joita saa yleensä ottaa ilmaiseksi. Voit myös vuokrata muuttolaatikoita muuttoyrityksiltä. Pakkaa vaatteet jätesäkkiin.

Aloita pakkaaminen ajoissa

Älä pakkaa enää muuttopäivänä, vaan ennen sitä, niin pääset helpommalla. Kun muutat, pyydä kavereita avuksi kantamaan tavaroita.

 

 

Lähde: Nuorisoasuntoliitto NAL