Vuokravakuuden palauttaminen kesto-ongelmana

Asianajaja Leena Partanen on ollut Vuokralaiset ry:n yhteystyökumppani lakineuvonnassa jo vuodesta 1994 lähtien. Leenan mukaan käsiteltävät asiat eivät ole juurikaan muuttuneet vuosien saatossa.

-Vuokravakuuden palauttaminen on kaikkien näiden vuosien aikana ollut ylivoimaisesti suurin ongelma vuokra-asumisessa. Myös asunnon irtisanomiseen liittyvät epäselvyydet tuntuvat olevan pysyvä ongelma, kertoo Leena.

Vuokranantaja ei voi pidättää vakuudesta tavanomaiseen kulumiseen liittyviä korjaustarpeita tai vikoja, jotka ovat olleet jo asuntoon muutettaessa. Asunto kannattaakin esimerkiksi valokuvata huolellisesti sisään muuttaessa. Lisätietoja tavanomaisesta kulumisesta voi lukea Vuokralaiset ry:n verkkosivuilla olevasta Hyvä vuokratapa -oppaasta.

 

Irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi

- Irtisanomistaika on aina täysi kalenterikuukausi ja irtisanomisaika alkaa sen kuukauden lopusta, kun vuokranantaja on todistettavasti saanut tiedon irtisanomisilmoituksesta. Jos haluaa vapautua vuokranmaksusta huhtikuun alussa, irtisanominen täytyy hoitaa vuokranantajan tietoon helmikuun viimeiseen päivään mennessä, opastaa Leena.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana vuokrasopimuksiin on tullut myös uudenlainen maininta, joka aiheuttaa asukkaille epäselvyyttä.

– Nykyisin vuokrasopimuksissa on usein maininta, että sopimuksen voi irtisanoa aikaisintaan vuoden kuluttua. Ja kun sopimuksessa on näin sovittu, niin se tarkoittaa, että asuntoa ei voi sanoa irti ennen sovittua aikaa. Sopimus kannattaa aina huolellisesti tarkastaa ennen allekirjoittamista ja kysyä tarvittaessa epäselvistä kohdista, että varmasti ymmärtää mitä allekirjoittaa, neuvoo Leena.

 

Kuluttajariitalautakunta edullisempi valitustie

Asukkaalla on mahdollisuus valittaa asumiseen liittyvistä asioista sekä kuluttajariitalautakuntaan että hakea oikeutta käräjäoikeudesta.

– Jos jotain on 90-luvulta muuttunut, niin se että asukkaille on tullut mahdolliseksi hakea kuluttajariitalautakunnalta päätöstä asumiseen liittyvissä riita-asioissa. Vuokravakuusasiat ohjaankin yleensä mieluummin sinne, enkä oikeuteen, sillä kuluttajariitalautakunnan käsittelyssä ei ole riskiä joutua maksamaan vastapuolenkin oikeudenkäyntikuluja, toteaa Leena.

Leena korostaa, että pääsääntöisesti ei voi sanoa, missä asioissa kannattaa hakea oikeutta käräjiltä.

– Tuon aina asukkaalle ilmi tapauskohtaisesti, mitkä ovat menestymismahdollisuudet oikeudessa. Joissain tapauksissa taloudellinen riski voi olla suurempi kuin se mitä ollaan vaatimassa oikeusteitse itselle takaisin. Varsinkin vuokravakuustapauksissa tuomio riippuu näytöstä ja näyttöön riippuvien tapausten lopputuloksen ennustaminen on mahdotonta, toteaa Leena.

Asianajaja Leena Partanen on tavoitettavissa ma klo 16-18 Vuokralaiset VKL ry:n toimistolla:

Helmikuu07.02.28.02
Maaliskuu07.03.28.03
Huhtikuu04.04.25.04.
Toukokuu02.05.30.05.

Neuvontanumero on 0600 9 1515 (1,92 €/min + pvm/ppm)

Jäseniä palvellaan numerossa (09) 4770 360 (Jäsenyys tarkistetaan)

Ajanvaraus on pakollinen käyntien yhteydessä! Neuvottelu asianajaja Partasen kanssa on maksuton jäsenillemme. Muilta kuin jäseniltä perimme käteisellä 50 € / 20 minuuttia. Muista maski! Toimeksiannot ja kirjalliset lausunnot eivät sisälly neuvontaan.