Huolettomuus on luksusta

Järvenpääläinen luokanopettaja Jaana Suopellonmäki on valinnut vuokra-asumisen, koska se tuo elämään tiettyä huolettomuutta. Asukasaktiivina hän on puolestaan itse luomassa turvallisuuden tunnetta asumiseen.


- Onhan se luksusta, kun ei tarvitse huolehtia vaikka isojen remonttien aiheuttamista taloudellisista seurauksista tai että uuden pakastimen saa rikki menneen tilalle nopeasti soittamalla asiakaspalveluun, toteaa Jaana, joka on asunut Järvenpään Mestariasunnot Oy:n Saunaniitynkadun rivitalossa jo kohta kahdeksan vuotta.

Aiemmin Jaana on asunut kahdessa muussa kaupungin ja sittemmin Mestariasuntojen omistamassa vuokratalossa vuodesta 1994 lähtien paria Hong Kongissa vietettyä työvuotta lukuun ottamatta.


Asukastoiminta kuuluu Jaanan elämään

Jaanan koti on viehättävä kahdessa tasossa oleva 67-neliöinen kolmio. Perheeseen kuuluu 11-vuotias Joonatan-poika ja kaksi kissaa, Jacky ja Jeannette. Erityisen iloinen Jaana on asuntoon kuuluvasta lasitetusta terassista ja saunasta. Myös asuinalue saa rauhallisuudestaan kiitosta. Lumisen talven ansiosta hiihtoladulle pääsi viime talvena kotiovelta.

Asukastoiminta kuuluu olennaisena osana Jaanan elämään. Hän on oman talonsa asukastoimikunnan jäsen ja asukashallitusedustaja sekä Mestariasuntojen asukashallituksen puheenjohtaja ja yhtiön hallituksen asukasedustaja. Motivaatio toimintaa tulee tiedonhalusta ja mukavista ihmisistä.

– Saamme avoimesti tietoa kaikista asioista ja aina voi kysyä, jos ei ymmärrä. On hyvä selventää itselle, miksi asiat hoidetaan tietyllä tavalla. Hallitustyöskentelyssä on ollut mielenkiintoista saada tietoa tulevista hankkeista ja päästä tietämään miten kokonaisuus pyörii. Olen saanut huomata, että yhtiössä hoidetaan asioita etukenossa innovatiivisesti ja pitkäjänteisesti asioihin perehtyen. Tuntuu mukavalta tietää, että homma on hyvissä käsissä, kiittelee Jaana.


Mukana mielenkiintoisia ihmisiä

Asukastoiminnan kautta Jaana on tutustunut myös mielenkiintoisiin ihmisiin niin omassa talossa kuin myös asukashallituksessa. Yhdessä on luotu myös uusia asukastoimintamuotoja kaikille asukkaille kuten perennanvaihtotilaisuuksia.

– Mukana on kivaa porukkaa, joka välittää yhteisistä asioista. Omassa talossamme olemme parantaneet pihan turvallisuutta ja pitäneet talkoita. Ennen koronaa käynnistimme myös uuden perinteen kokoontua itsenäisyyspäivänä pihalle pipareille ja glögille.


Ikävätkin asiat hoituvat helpommin

Asukkaiden yhteistoiminnan etuna Jaana pitää myös sitä, että naapureihin tutustumalla voi ikäviäkin asioita selvittää helpommin. Riitatilanteiden ehkäisemiseen hänellä on hyvä neuvo.

– Kannattaa muistaa se vanha viisaus, että tekee toiselle, mitä toivoo itselleen tehtävän. Meillä on kaikille erilaisia elämäntilanteita ja olisi hyvä pyrkiä aina asettumaan toisen asemaan ja välttää jyrkkyyttä, pohtii Jaana, joka toteaa onnekseen omassa talossa asumisen sujuneen aina ilman eripuraa.

Jaana kiittelee myös yhtiön puolelta ideoituja asukastoimintoja. Mestariasuntojen energiansäästökampanja innosti ihmisiä miettimään asumistottumuksiaan. Puutarhakisa puolestaan sai asukkaat kiinnittämään huomiota pihoihin. Omatoimisuus tuo viihtyisyyttä ja samalla kertoo kaikille kävijöille, että asukkaat välittävät asuinympäristöstään. Sen on todettu vähentävän myös ilkivaltaa.


Asumisen hinta pääkaupunkiseudulla huolettaa

Vaikka Mestariasuntojen vuokrataso tuntuu Jaanasta kohtuulliselta, asumisen yleinen hintakehitys huolestuttaa häntä erityisesti yksinasuvien tai yhden aikuisen kotitalouksien osalta. Pääkaupunkiseudulla asuu tulevaisuudessa yhä enemmän yhden aikuisen kotitalouksia.

– En elä ylellisesti, mutta tulen opettajan palkalla toimeen. Asuminen vie kuitenkin minunkin palkastani reilusti yli kolmanneksen käteen jäätävästä tulosta, koska en saa asumistukea. Jos menisi enemmän, joutuisin tinkimään perusasioista. Huolettaa se, otetaanko yhteiskunnassa riittävästi huomioon, kuinka paljon rahaa elämiseen menee, kun kaikki pitää maksaa yhden ihmisen tuloilla, pohtii Jaana ja jatkaa:

– En tiedä miten tuo asia ratkaistaan, mutta tuo on ongelma, johon pitäisi kaikkein tahojen yrittää pääkaupunkiseudulla löytää ratkaisu. Mestariasunnoillakin täytyy miettiä, miten rakentamisen kustannukset saadaan pidettyä kohtuullisina ja rakennutettua uusia, kuitenkin laadukkaita asuntoja. On tärkeää, että kaupunki tekee ARA-asuntoja, joissa on kohtuullinen vuokra. Ihmisen hyvinvoinnille on suuri merkitys sillä, että voi asua sellaisessa kodissa, jossa viihtyy, korostaa Jaana.

Mestariasuntojen tähänastisesta panoksesta pitää rakentamisen kustannukset kurissa Jaanalla on pelkkää hyvää sanottavaa.

– Yhtiössä on osattu huomioida erinomaisesti tilojen muunneltavuus ja esteettömyys sekä ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus siten, etteivät rakentamisen kustannukset ole lisääntyneet. Päinvastoin noiden asioiden huomioimisen myötä on tullut säästöä esimerkiksi lämmityskuluissa, toteaa Jaana.


Takaisin sivun alkuun