Motivan Astetta alemmas -kampanja kannustaa energiansäästöön

Lämmityskausi käynnistyy, mikä merkitsee selvää harppausta kesäkautta isompaan energiankulutukseen kaikissa rakennuksissa. Riippumatta talon lämmitysmuodosta, edessä on kallis lämmitystalvi. Motiva haastaa suomalaiset energiansäästöön.

Energian säästäminen on aina järkevää ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi, mutta nyt sen tekee erittäin tarpeelliseksi asumiskustannusten nousupaineet. ARA-asunnoissa jokainen asukas vaikuttaa suoraan vuokraan järkevällä energiankäytöllä, sillä vuokrat määräytyvät omakustannusperiaatteen mukaan.

Energiataloudellisuus ja asumisterveys samalla viivalla

Motivan mukaan suomalaisissa kodeissa talvikauden huonelämpötilat ylittävät usein parilla asteella terveelliseksi ja energiatehokkaaksi todetut suosituslämpötilat, 20–22 astetta. Tämän ylittävät huonelämpötilat lisäävät sisäilmasta aiheutuvia oireita, kuten kuivuuden tunnetta ja silmien, hengitysteiden ja limakalvojen ärsytysoireita. Vuokra-asunoissa Motivan suosituksia yleensä noudatetaan.

– Asukkaat eivät useinkaan pysty itse säätämään lämpötiloja huoneistoissa, vaan joutuvat sopeuttamaan omat asumistottumuksensa vallitseviin lämpötiloihin. Moni kokee 20–22 asteen miellyttäväksi, kun taas moni pitää sitä liian matalana. Sähkön kallistuminen vaikuttaa nyt siihen, että huoneistojen lämpötiloja ei taatusti olla valmiita nostamaan, toteaa toiminnanjohtaja Anne Viita.

Lämpötilan nostaminen yhdellä asteella merkitsisi noin viisi prosenttia suurempaa energiankulutusta.

Pitkät suihkut lisäävät kustannuksia

Asumistottumuksista suihkussa käynti on erittäin tärkeä keino säästää energiaa. Vesi jo sinällään maksaa, mutta sen lämmittäminen tuo paljon lisähintaa vedelle. Kun vähentää suihkuaikaa, vähentää merkittävästi lämpimän veden kulutusta ja vaikuttaa myös sisäilman laatuun. Pitkät suihkut merkitsevät kasvavaa kosteuskuormaa, jonka tasaaminen vaatii lisää lämpöä, tehostettua ilmanvaihtoa ja lisää energiankulutusta.

– Korkea ilmankosteus ja matalat lämpötilat ovat huono yhdistelmä. Energiatehokas asuminen vaatii alkuun hieman vaivannäköä ja omien toimintatapojen muuttamista, mutta lopputuloksena on miellyttävät asumisolosuhteet, kannustaa Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Energia-asiaa voi työstää myös yhdessä

Motiva kehottaa vuokranantajia aktiivisesti tiedottamaan asukkaita energiansäästötoimenpiteistä ja myös toteuttamaan tarvittavia energiansäästötoimenpiteitä kiinteistöissä.

– Isot vuokra- ja asumisoikeusasuntoja omistavat yhtiöt toimivat ammattimaisesti ja ovat jo tehneet paljon toimenpiteitä, jotka lisäävät energiatehokkuutta. Energiansäästö onkin yhä enemmän kiinni asukkaiden asumistottumuksista. Liiallisuuksiin ei tarvitse mennä, eikä hyväksyä vuokranantajaltakaan mitä tahansa energiansäästön nimissä, mutta varmasti jokaisella on tottumuksissaan tarkasteltavaa, toteaa Viita ja kehottaa pohtimaan asioita myös yhdessä naapureiden kanssa.

– Asukastoimikunnat voivat järjestää esimerkiksi energiansäästöillan pihalla tai kerhohuoneella ja pyytää isännöitsijä tai joku asiantuntija kertomaan käytännön vinkeistä. Usein hyviä vinkkejä löytyy myös naapureilta itseltään, toteaa Viita.


Pikavinkit energiansäästöön

 • Peseydy suihkussa nopeasti ja sulje hana saippuoimisen ajaksi
 • Älä käy tavan vuoksi suihkussa joka päivä
 • Mene saunaan heti, kun se on lämmin ja sulje se heti löylyttelyn jälkeen
 • Paista uunissa kerralla enemmän ruokaa ja hyödynnä jälkilämpö
 • Poista kodinelektroniikasta virta silloin, kun et käytä laitetta
 • Tuuleta vain vähän käytetyt vaatteet
 • Pese vaatteet matalalla lämpötilalla
 • Käytä lyhyempiä ohjelmia pesukoneissa
 • Pese täysiä koneellisia vaatteita tai tiskejä
 • Sopeutuaksesi huoneiston 20–22 asteen lämpötilaan käytä villasukkia ja lämpimämpiä sisävaatteita
 • Astetta alemmas -kampanja alkaa täydellä teholla 10.10.2022
 • Energiansäästöviikolla.

Poimi lisää energiansäästövinkkejä osoitteesta: www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/energiansaasto_on_varautumista


Takaisin sivun alkuun