Lakineuvojamme vastaa

Vihreäkantinen Suomen Laki -kirja taustallaan värikkäitä kerrostaloja.

Lähetä kysymyksiä lakineuvojalle Asuntomme-lehdessä julkaistavaksi: toimisto@vuokralaiset.fi 

Saako vuokra-asuntoa remontoida ja tehdä pihalle istutuksia?

Kysymys:
Haluaisin uudistaa vuokra-asuntoani. Suunnitelmissani oli maalata seiniä ja istuttaa pensaita pihalle. Voinko tehdä näin ja mitä on siinä huomioitava?

Vastaus:
Vuokralainen ei saa suorittaa muutos- tai korjaustöitä vuokratussa tilassa ilman vuokranantajan lupaa. Luvanvaraisia töitä ovat muun muassa maalaus, tapetointi ja kiinteiden kalusteiden vaihtaminen tai uusien kalusteiden asentaminen. Myös pihan istutukset ovat luvanvaraisia töitä. Esimerkiksi siirrettävään ruukkuun istutettavia kukkia saa kuitenkin panna pihalle ilman lupaa.

Pintaremontin suorittamisesta tulisi siis neuvotella vuokranantajan kanssa, eikä tällaista saa suorittaa ilman vuokranantajan suostumusta. Pihan istutusten osalta keskeistä on se, onko pihan hallintaoikeus osakkaalla vai taloyhtiöllä. Se selviää yhtiöjärjestyksestä. Jos hallintaoikeus on taloyhtiöllä, tulee lupa istutuksiin pyytää myös taloyhtiöltä. Jos taas hallintaoikeus on vuokranantajalla, tarvitaan lupa vain vuokranantajalta.

Lupa remontointiin ja istutuksiin kannattaa pyytää kirjallisesti. Lisäksi työn ja materiaalien korvaamisesta on sovittava etukäteen. Samoin on sovittava korvaamisen ajankohdasta sekä siitä, miten muutos- tai korjaustyö suoritetaan esimerkiksi aikataulun, materiaalien, tekijöiden, valvojien ja laatutason osalta. Lisäksi sovitaan siitä, onko muutosten tarkoitus vuokrasuhteen päätyttyä jäädä asuntoon vai onko vuokralaisella velvollisuus saattaa asunto ennalleen.

Vuokralainen tulee antaa sovittuna ajankohtana vuokranantajalle mahdollisuus tulla tarkastamaan tehdyt muutos- tai korjaustyöt.

  

Miten toimin, jos asunnossani alkaa haista kummallisesti?

Kysymys:
Asunnossani alkoi yhtäkkiä haista kummallisesti, kuin eläimen virtsalta. Haju paikallistui vaatekaappeihin, joita ei voinut enää käyttää, koska vaatteet alkoivat haista. Miten tuollaisessa tilanteessa pitäisi toimia?

Vastaus:
Kannattaa ensin tarkistaa, että huomaako hajun myös joku ulkopuolinen henkilö, joka ei asu huoneistossa. Kun on varma, että asunnossa haisee oudolta, täytyy tehdä vikailmoitus huoltoon, mutta myös vuokranantajaan kannattaa olla yhteydessä.

Vuokranantajan velvollisuus on tutkia asia ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Jos asia vaatii remontointia, joka haittaa asukkaan asumista, asukkaalla on oikeus myös vaatia vuokrahyvitystä. Vuokralaiset ry:n jäsenet voivat tarvittaessa kysyä maksutta neuvoa hyvityksen tekemiseen neuvontapuhelimesta. Asukkaille, jotka eivät ole jäseniä, on käytössä toinen numero, jonka puhelut ovat maksullisia.

Jos haju tai muu vastaava haitta johtuu selvästi tietystä naapuriasukkaasta, vuokranantaja voi käydä tarkistamassa tilanteen. Näin välttyy myös konfliktilta naapurin kanssa, kun ei itse lähde selvittämään asiaa vaan antaa yhtiön hoitaa asian.

Jos haju tai mikä tahansa ongelma johtuu eläimistä, kannattaa ottaa yhteyttä myös eläinsuojeluun. Kuka tahansa voi tehdä eläinsuojeluilmoituksen. Jos kyseessä on esimerkiksi kissanvirtsa, se voi hyvinkin olla merkki eläimen kaltoinkohtelusta.


Takaisin sivun alkuun