Hallitus ajaa asukkaat vuokrashokkiin

Hallitusohjelmassa esitetään, että ARA-asuntoihin palautetaan tulorajat. Vuokrasopimukset halutaan puolestaan määräaikaisiksi ja tulotason noustessa asukkaille korkeammat vuokrakorotukset.

– Hallitusohjelmassa on pieni- ja keskituloisten asukkaiden kyykyttämisen makua. Toimenpiteillä ei saada aikaan esimerkiksi säästöjä, joilla muutoksia voitaisiin perustella. Sen sijaan muutokset aikaansaavat kannustinloukkuja työelämään ja aiheutetaan ihmisille turvattomuuden tunnetta, painottaa toiminnanjohtaja Anne Viita.

Vastikään Helsingin Sanomien Hekalta saamien tietojen mukaan Helsingin kaupungin omistamiin asuntoihin valituista yksinasuvista 95 % tienaa alle 3 000 euroa kuussa. Lapsiperheistäkin alle kolme tuhatta euroa tienaa 42,7 % ja pariskunnista 60,5 %.

– Asunnot on todettu kohdistuvan oikeille kohderyhmille. Siksi nämä toimenpiteet tuntuvat kohtuuttomilta ja myös vuokra-asumista leimaavilta asioilta. Tällainen toiminta ajaa ihmisiä vuokrashokkiin aikana, jolloin ARA-asumisen kustannukset ovat kohonneet merkittävästi taannoisen energiakriisin, jatkuvan korkean inflaation sekä kohonneiden rakennuskustannusten takia, muistuttaa Viita.