Asukkaana on pelottavaa lukea ministerin ajatuksia

Ministeri Mykkänen uskoo vapaarahoitteisen asuntotuotannon vakauttavan ja hillitsevän vuokrien nousua. Se on vastoin jo kaikkea tapahtunutta, asumisen hinta nousee eikä uutta rakenneta vanhaan malliin.

ARA-asuntojen vuokrataso on pääkaupunkialueella jo liikaa monelle, vapaarahoitteinen vuokra-asunto on useimmille täysi mahdottomuus. Hallituksen leikkaustoimet ajavat asukkaita ”segregaatiokeskuksiin” halvempien vuokrien sekä pienempien asuntojen perässä.

Hallitus haaveilee ARA-tuotannon kasvua jopa 50%:lla vuodelle 2024. Kun ARA-tuotanto on vuosikausia laskenut, sen pystyyn potkiminen vuodessa on erittäin vaikeaa, koska rakennuttamisen ”ajatuksesta asumiseen” viive on liian suuri. 

Kysymys tulorajoista on taas pöydällä, vaikka ne on jo aiemmin todettu mahdottomaksi. ARA-asuntojen asukasvalinnan pitäisi suosia monipuolista asukaskantaa, mutta tulorajoilla sen muodostuminen estetään ja turvallinen asuminen on kullattua sanahelinää.

Mykkänen toteaa, että on tärkeää panostaa, että meillä olisi jollain lailla kohtuuhintaisuutta. Asukkaana totean, että Suomessa pitäisi olla enemmän ja enemmän kohtuuhintaisuutta. Pienellä palkalla kohtuuhintaisuuden maksaminen on jo vaikeaa/mahdotonta nyt, saati asumistukileikkurin astuttua voimaan.


Ari Escher
Eschner asuu vuokralla Helsingissä
Palvelualojen ammattiliitto PAM


Takaisin sivun alkuun