PÄÄKIRJOITUS: Vuokra- ja asoasukkaita ei saa kyykyttää

Vaaleahiuksinen Suna Kymäläinen hymyilemässä värikäs huivi kaulassaan.

Kun lukee ministeri Mykkäsen artikkelia tästä lehdestä, tulee väistämättä mieleen, että hallituksen ideologisena tavoitteena on osoittaa, että ARA-asuminen on ei-toivottu asumismuoto ja että asukkaita halutaan jollain lailla kyykyttää. Sitä kuvastaa paljaimmillaan asumiseen liittyvien tukien leikkaaminen samaan aikaan kun isotuloisten verotusta kevennetään.

On päivänselvä asia, että valtio ei voi kasvattaa menojaan yli tulojen, mutta on selkeästi väärin, että tulokurin pahimmiksi kärsijiksi joutuvat pienituloisimmat ihmiset. Suomessa on yli 2,3 miljoonaa ihmistä, joiden verotettava tulo jää alle 20 000 euroa eli joukko on suuri.

Myös asoasuntojen uudistuotannon lakkauttaminen on suorastaan kummallista. Halutun asumismuodon valtion tukien lakkauttaminen kertoo hallituksen vähäisestä ymmärryksestä olemassa olevasta markkinatilanteesta ja ihmisten arjesta. Voit lukea sivulta 8 lähtien kuinka vaikeaan tilanteeseen asotuotannon lakkauttaminen laittaa myös Helsingin ja Tampereen kaupungit sen lisäksi että tulevilta asukkailta evätään erinomainen asumisen vaihtoehto vuokra- ja omistusasumisen välissä. Vaihtoehdottomuus on aina huono asia asuntomarkkinoilla. Miksi ei voida antaa hyväksi havaitun vaihtoehdon jatkaa ja sen rinnalle luoda tarvittaessa uusia malleja.

Käsittelemme tässä lehdessä myös opiskelijoiden ahdinkoa hallituksen kaavailemien leikkauslistojen edessä. Opiskelija Eveliina Weidenbacher tuo sivulla 12 olevassa artikkelissa hyvin esiin, mikä vaikutus hallituksen arvovalinnoilla on elämänsä alkutaipaleella kamppaileville nuorille.

Tässä lehdessä on myös monen vaikuttajatahon kommentteja hallituksen toimintaan. Haluamme Vuokralaisissa nostaa esiin monilta eri näkökulmilta, mitä hallituksen kaavailemat muutokset vaikuttavat niin asukkaan kuin myös elinkeinoelämän kannalta.

Me vuokralaisissa teemme kaikkemme puolustaaksemme vuokra- ja asoasukkaiden etuja. Olemme nostaneet esiin tiedotteissa näitä asioita ja puhumme myös niistä erilaisissa tapaamisissa. Kohtuuhintaisen asumisen asia on niin tärkeä, että sitä ei voi jättää markkinaehtoisen ajattelun armoille.

Vaikka elämme tiukkoja aikoja taloudellisesti ja maailmalta kantautuvat ikävät uutiset tänne meillekin, joulun aika onneksi tuo meille hieman rauhoittumisaikaa tullessaan. Toivotankin oikein hyvää joulua sinulle ja perheellesi!


SUNA KYMÄLÄINEN
Puheenjohtaja
Vuokralaiset VKL ry,
kansanedustaja


Takaisin sivun alkuun