Lakineuvojamme vastaa

Vihreän lakikirjan kansi taustallaan kerrostaloja ja niiden piha-alue.

Lähetä kysymyksiä lakineuvojalle lehdessä julkaisua varten: toimisto@vuokralaiset.fi


Milloin ja miten vuokranantaja voi periä vuokraa takaajalta?

Kysymys: Vakuuden sijaan on vuokrasuhteessani tehty takaus vuokranantajan suostumuksella. Vuokrasuhteen päättyessä minulla on yksi vuokra maksamatta. Missä vaiheessa vuokranantaja saa lähteä perimään vuokraa takaajalta? Millä menetelmällä?

Vastaus: Hyvän vuokratavan mukaan olisi suositeltavaa, että osapuolet pystyisivät sopimaan esimerkiksi maksusuunnitelman vuokrarästeille, eikä asiasta tarvitsisi ollenkaan riidellä.

Takauksella tarkoitetaan sitä, että takauksen antaja vastaa velkojalle toisen henkilön velasta. Vuokrasuhteissa takaus tarkoittaa, että vuokralaisen takaaja vastaa vuokranantajalle mahdollisesta vuokravelasta.

Vuokranantaja saa velkoa saamistaan suoraan takaajalta, vaikka vuokralainenkin olisi maksukykyinen.

Vuokranantaja saa vaatia takaajalta suoritusta heti, kun kyseessä oleva velka erääntynyt. Vuokranmaksun eräpäivä on lain mukaan kuukauden toinen päivä, ellei vuokrasopimuksessa ole muuta sovittu.

Takaajalla on oikeus vaatia vuokralaista maksamaan takaussumma takaisin.

Voiko asukas vaatia maskin käyttöä?

Kysymys: Voiko vuokralainen vaatia, että korona-aikana asuntonäyttöjen vierailijoilla olisi maskit päässä? Entä vuokranantajalla, hänen vieraillessaan asunnolla kunnon tarkastamista varten?

Vastaus: Vuokralaisella on oikeus vaatia kasvomaskin käyttöä asunnossaan vierailijoilta suojellakseen omaa terveyttään. Vuokranantajalla on oikeus päästä asuntoon vuokralaiselle sopivana aikana kunnon tarkastamista varten sekä pitää asuntonäyttöjä silloin, kun asunto myydään tai se on uudelleen vuokrattavissa. Korona-aika ei tuo poikkeusta tähän vuokranantajan oikeuteen. Asuntonäyttöjen ajankohdan täytyy olla kuitenkin vuokralaiselle sopiva.

Näytöstä sovittaessa vuokralaisen kannattaa muistuttaa tai kysyä vuokranantajalta tai välittäjältä onko heillä tarjota katsojille maski sekä muistuttaa käsidesin käytöstä. Halutessaan vuokralainen voi kertoa käsienpesumahdollisuudesta asunnossa.

Tulisijan nuohoaminen

Kysymys: Kenelle vuokra-asunnossa sijaitsevan tulisijan nuohoaminen kuuluu?

Vastaus: Tulisijan nuohoamisen järjestäminen kuuluu asunnon haltijalle ja nuohous tulee suorittaa kerran vuodessa. Nuohouksen osalta voidaan sopia, että vuokralainen järjestää ja lähettää laskun vuokranantajalle. Tällöin vuokranantajan on helppo varmistaa, että nuohous on hoidettu ja omaisuus siltä osin asian mukaisesti hoidettu.  Jos vuokrauksen kohteena on vapaa-ajan asunto, tulee nuohous suorittaa kolmen vuoden välein.


Takaisin sivun alkuun