Lakineuvojamme vastaa

Vihreäkantinen Suomen Laki -kirja taustallaan värikkäitä kerrostaloja.

Pitääkö vuokrasopimus irtisanoa, vaikka vuokranantaja on antanut sopimuksen irtisanomisilmoituksen?

Kysymys: 
Vuokranantajani irtisanoi asuntoni puolen vuoden irtisanomisajalla. Sain uuden asunnon jo kuukauden päästä. Pitääkö minun tehdä irtisanomisilmoitus normaaliin tapaan huolimatta vuokranantajan irtisanomisilmoituksesta?

Vastaus: 
Kyllä pitää. Myös tässä tapauksessa on voimassa kuukauden irtisanomisaika. Mikäli haluaa vapautua vuokravelvoitteesta esimerkiksi huhtikuun alussa, pitää vuokrasopimus sanoa irti viimeistään helmikuun lopussa.

Miten toimia, kun vuokra-asunto menee myyntiin?

Kysymys:
Vuokranantaja ilmoitti, että hän laittaa vuokra-asuntoni myyntiin. Mitä vuokrasuhteelleni tapahtuu ja vaaditaanko minulta jotakin toimia?

Vastaus:
Vuokra-asunnon myynti voi aiheuttaa vuokralaiselle huolta ja epävarmuutta. Vuokranantajan kanssa kannattaa pyrkiä viestimään asunnon myyntiin liittyvästä tilanteesta hyvässä hengessä, jotta häneltä saa tietoa viimeaikaisimmasta tilanteen kehittymisestä.

Asunnon myynnin on katsottu olevan hyväksyttävä irtisanomisperuste toistaiseksi voimassa olevissa vuokrasopimuksissa. Vuokranantajalla on siis mahdollisuus irtisanoa vuokrasopimus, ellei kyse ole määräaikaisesta vuokrasopimuksesta. Vuokranantajan on noudatettava lainmukaisia irtisanomisaikoja.

Vuokra-asuntoa myytäessä vuokranantajalla on oikeus pitää asuntonäyttöjä. Vuokralaisella on aina oikeus olla paikalla asuntonäytöissä.  Näyttöjen ajankohdat on sovitettava sekä vuokralaiselle että vuokranantajalle sopivaan aikaan. Asuntonäyttöjen pitämistä ei kuitenkaan saa tarpeettomasti estää. Vuokranantaja ei myöskään voi velvoittaa vuokralaista tekemään erityisiä siivous- tai kunnossapitotöitä asuntonäyttöä varten. Asunnon säännöllisestä siivouksesta on kuitenkin huolehdittava koko vuokrasuhteen ajan ja vuokranantaja voi edellyttää yleistä siisteystasoa myös näytöissä.

Jos vuokra-asunto myydään sen jälkeen, kun vuokralainen on saanut sen hallintaan, vuokrasopimus sitoo uutta vuokranantajaa. Mikäli siis vuokralainen asuu jo kyseisessä asunnossa, ostajasta tulee uusi vuokranantaja, eikä nykyisen vuokrasopimuksen ehdot muutu. Vuokrasopimukseen tulee kuitenkin kirjata uuden vuokranantajan yhteystiedot. Jatkossa vuokrasuhteeseen liittyvistä velvoitteista, mukaan lukien vakuuden palautuksesta, vastaa uusi vuokranantaja.


Takaisin sivun alkuun