Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat jopa laskeneet

Keväällä julkaistujen Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat jopa laskeneet. Vapaarahoitteisten asuntojen kysyntä on vähentynyt muun muassa etätyön ja -opiskelun takia. Myös Airbnb-asuntoja on siirtynyt normaalin vuokra-asumisen markkinoille.

– Vaikka vapaarahoitteisten asuntojen vuokrapyynnöt ovat historiallisen maltilliset, on muistettava, että vuokrat ovat historiallisen korkealla tasolla erityisesti pääkaupunkiseudulla. Eli vuokrissa on asukkaan näkökulmasta katsottuna tiputtamisen varaa reippaasti, kun vuokria vertaa ARA-asuntojen hintoihin, toteaa toiminnanjohtaja Anne Viita.

Asukkaiden taloudellista tilannetta kärjistää Viidan mukaan se, että Ukrainan sodan aiheuttama inflaation nousu on kasvattamassa elinkustannuksia, kuten tämän lehden pääkirjoituksessa tuodaan esiin. Inflaation nousu vaikuttaa myös ARA-asumisen hintaan.

– ARA-asuntojen vuokrannousu johtuu siitä, että omakustannusperiaatteen mukaisissa vuokrissa hinta muodostuu todellisista kuluista. Esimerkiksi kiinteistöjen ylläpidon kustannusten nousu näkyy suoraan vuokrissa, selvittää Viita ja korostaa omakustannusperiaatteen läpinäkyvyyttä.

– Omakustannusperiaate tekee vuokranmäärityksestä läpinäkyvän toisin kuin vapaarahoitteisissa asunnoissa, joiden omistajat eivät ole halunneet avata ARA-järjestelmän tavoin läpinäkyvästi, mistä vuokrat koostuvat. Joka tapauksessa ARA-vuokrat ovat niin kohtuulliset, että järjestelmä antaa asukkaille paremmat edellytykset selviytyä taloudellisesti elämässään. ARA-asunnot ovat siksi yhteiskunnan kannalta katsottuna entistä tärkeämmässä roolissa markkinoilla.

Vapaarahoitteiset vuokrat ovat vuoteen 2015 verrattuna nousseet eniten Turussa (10,7 %) ja Keravalla (10,3 %). Pienintä niiden nousu on ollut Seinäjoella (3,7%) ja Hämeenlinnassa (4,3 %). Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteiset vuokrat ovat nousseet 8,7 prosenttia ja muualla Suomessa 7,2 prosenttia vuodesta 2015.

Ara-vuokra-asuntojen vuokrat ovat nousseet vuodesta 2015 pääkaupunkiseudulla 9,2 prosenttia ja muualla Suomessa 7,0 prosenttia. Ara-vuokra-asuntojen vuokrat ovat nousseet eniten Kuopiossa (12,0 %) ja vähiten Rovaniemellä (2,7 %).

Vuokralaiset ry:n lakiasiain puhelinneuvonta kesä-aikana:

24.6. lähtien olemme perjantaisin suljettu 28. heinäkuuta asti. 
1.8. lähtien palvelemme jälleen maanantaista perjantaihin.