Pääkirjoitus: Kuntavaaleissa vaikutetaan asumiseen

Kuntavaalit ovat asumisen kannalta tärkeät vaalit. Kuten ARAnjohtaja Jarmo Linden sivulla 7 kertoo, kuntien rooli kohtuuhintaisessa asuntotuotannossa on aivan keskeinen niin asunto- ja tonttipolitiikassa kuin kuntien vuokrataloyhtiöilleen antamissa rakennuttamistavoitteissakin.

Kunnissa siis päätetään, kuinka paljon kohtuuhintaisia ARA-asuntoja paikkakunnalle voidaan rakentaa. Olennaisinta on, että yleishyödylliset rakennuttajat saavat kohtuuhintaisia tontteja hyviltä paikoilta.

ARA-asuntojen tuottaminen on ainoa keino saada asumisen kustannuksia matalammaksi. Niillä paikkakunnilla, joissa ARA-asuntoja on runsaasti, vuokrataso on maltillinen myös vapaarahoitteisissa asunnoissa. Näin on esimerkiksi Oulussa, missä on pidetty hyvin huolta siitä, että tontteja on tarjolla jatkuvasti.

Asukkaat kantavat suurta huolta asumisen hinnasta. Sivulla 4 järvenpääläinen Jaana Suopellonmäki kiteyttää hyvin monen huolen pohtimalla, otetaanko yhteiskunnassa riittävästi huomioon, kuinka paljon rahaa elämiseen menee, kun kaikki pitää maksaa yhden ihmisen tuloilla. Yksinasuvien määrä kasvaa koko ajan niin kaupungistumisen kuin väestön vanhenemisen myötä.

Jaanan esittämä huolenaihe kannattaa nostaa esiin myös oman kuntavaaliehdokkaan kanssa keskustellessa. Osataanko kunnissa ottaa yksinasuvien asumiskustannukset oikeasti huomioon? Eikä asumisen korkea hinta koske ainoastaan yksinasuvia vaan myös todella suurta joukkoa perheellisiä ihmisiä.

Lisäksi tässä lehdessä käsitellään asumisoikeuslain uudistusta. On hyvä, että lakimuutos saatiin vihdoin aikaan ja seuraavaksi ympäristöministeriö pääsee valmistelemaan lakia yhteishallinnosta vuokrataloissa. Nämä ovat molemmat tärkeitä lakeja Vuokralaiset ry:n jäsenten kannalta.

Olemme lausunnoillamme olleet vaikuttamassa asumisoikeuslakiin, ja samalla tavalla vaikutamme jatkossa yhteishallintolakiin. Tätä aihetta käsitellään myös elokuisilla Vuokralaispäivillä. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee risteilylle mukaan, jotta voimme vapaamuotoisissa keskusteluissakin pohtia tätä ja montaa muuta ajankohtaista asiaa.

Toivotan kaikille oikein hyvää kesää!


SUNA KYMÄLÄINEN
Puheenjohtaja
Vuokralaiset VKL ry, kansanedustaja


Takaisin sivun alkuun