Kohtuuhintaisista asunnoista yhä puutetta kasvukeskuksissa

21.10.2021

Vaaleita moderneja kerrostaloja kaupunki- tai lähiömaisemassa kesällä.

Tilastokeskuksen tuoreen vuokratilaston mukaan vapaarahoitteiset vuokrat ovat pääkaupunkiseudulla keskimäärin 21,4 €/ m²/kk, Tampereella 16,3 €/ m²/kk ja Turussa 14,7 €/ m²/kk.

Kaikkein hintavinta on asuminen yksiöissä. Viimeisen kuuden kuukauden aikana solmituissa uusissa vuokrasuhteissa yksiön keskimääräinen vuokraneliö maksoi Helsingissä 27,5 euroa/m², Tampereella 20,0 euroa/m² ja Turussa 18,9 euroa/m²

- Tilanne on kestämätön erityisesti matalapalkka-alojen työntekijöille, joita tarvittaisiin työmarkkinoilla runsaasti. Turun yliopiston toteuttaman selvityksen mukaan liki puolet pienituloisista käyttää tuloistaan asumiseen yli 40 prosenttia eli kohtuuttoman paljon. Tilannetta ei helpota edes asumistuki, sillä tuen rajat ovat niin matalat, että tavallinen palkansaaja harvemmin saa tukea riittävästi, toteaa toiminnanjohtaja Anne Viita.

Samassa Tilastokeskuksen vuokratilastossa todetaan, että ARA-asuntojen vuokrat pääkaupunkiseudulla ovat keskimäärin 13,4, Tampereella 12,5 ja Turussa 11,5 euroa neliöltä kuukaudessa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ARA-vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, eikä niitä ole kysyntään nähden riittävästi.

- Neliöhinnat kertovat omaa kieltään eli ARA-asuminen on oikeasti kohtuuhintaista asumista, jota pitäisi saada tarjolle enemmän. ARA-asunnot myös pysyvät kohtuuhintaisina vuosikymmeniä, joten yhteiskunnan kokonaisedun kannalta olisi järkevää tuottaa niitä nykyistä huomattavasti enemmän kasvukeskuksiin. Jos olisi ARA-asuntoja enemmän, myöskään asumistukea ei tarvittaisi niin paljon, toteaa Viita.

Viita pitää harhaanjohtavana puhua vuokramarkkinoiden tasapainosta, kun vapaarahoitteisten asuntojen kysyntä on laskenut ja vuokrankorotukset ovat pienempiä kuin aiemmin.

- Vasta kun vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat lähestyvät ARA-vuokria, voidaan puhua markkinoiden tasapainotilasta. Ikävä kyllä tämä näkökulma hukkuu helposti sijoittajien vahvan puheen alle, harmittelee Viita.


Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Viita, anne.viita@vuokralaiset.fi, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483


Vuokralaiset ry on valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.