Opiskelijat pois perusmarkkinoilta

4.7.2017

Vuokralaiset ry esittää, että kuntien, kaupunkien ja valtion on panostettava voimakkaammin opiskelija-asuntojen tuotantoon.

Kaksi kertaa vuodessa mediassa käsitellään asuntopulaa ja hätämajoitusta asuntopulan ilmentämiseksi. Opiskelijat saapuvat kaupunkeihin tuhoamaan jo ennestään toimimattomat vuokramarkkinat.

 

Opiskelijat ja opiskelu eivät ole asian ongelma vaan opiskelija-asuntojen vähäisyys yliopistokaupungeissa. Isoimmissa kaupungeissa kuten Turussa ja Helsingissä opiskelija-asuntoyhteisöt pystyvät tarjoamaan asunnon vain alle 25 prosentille opiskelijoista.

 

Kaupungit ottavat ilolla vastaa opiskelijoiden tuoman pöhinän ja palveluiden käytön, mutta samalla ovat kovin nihkeitä antajia.

 

Kuntien, kaupunkien ja valtion on panostettava voimakkaammin kasvukeskuksissa kohtuuhintaisten opiskelija-asuntojen tuotantoon ja nähtävä ne tuottavana panoksena koko yhteiskunnalle. Kaavoituksessa on opiskelija-asunnoille varattava riittävästi tontteja liikenneyhteyksien läheisyydessä.

 

Opiskelijat ovat kohderyhmä joka tarvitsevat vuokra-asunnon usein nopeastikin ja heille kohdennettujen asuntojen merkitys on suuri. Opiskelija-asuntojen parempi saatavuus auttaisi nuoria itsenäistymisen tiellä asumiskustannusten ollessa hallittuja.

 

Vuokramarkkinoita tasapainottavaa tuotantoa pitää monipuolisesti lisätä. Opiskelukaupunkien vuokramarkkinoita pitää vahvistaa sekä vapaarahoitteisella tuotannonala että opiskelijoita palvelemalla tuotannolla.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset VKL ry, puh. 050 5883 483