Asumisen tarjontatuet kohdistuvat oikein

2.4.2019

Vuokralaiset ry muistuttaa, että asumisen tarjontatuella toteutetut ns. ARA-asunnot kohdistuvat juuri heille, jotka niitä tarvitsevat. ARA-asuntoja pitäisi tuottaa yhä enemmän nyt kun vapaarahoitteinen asuntotuotanto on vähenemässä.

Suomen Vuokranantajat (SVA) väitti tiedotteessaan, että asumisen tarjontatuet valuisivat hyvätuloisille ja että kysyntätuen eli asumistuen kautta tapahtuva asumisen tukeminen olisi parempi vaihtoehto. Vuokralaiset ry on asiasta täysin eri mieltä ja ihmettelee SVA:n voimakasta esiintuloa asiassa, joka on hyvin marginaalinen kokonaistilanteen kannalta katsottuna.

- ARA-asunnot on ympäristöministeriön selvityksessä todettu kohdistuvan pääsääntöisesti juuri oikeille asukkaille. Asunnoissa asuu niin marginaalinen määrä ns. ylituloisia, ettei asiaan kannata järjestelmätasolla puuttua. SVA:n kommentoinnin toki ymmärtää, sillä heillä on huoli siitä, että verovaroin maksettaviin asumistukiin tullaan puuttumaan, eikä se luonnollisesti olisi vuokranantajien edun mukaista, toteaa toiminnanjohtaja Anne Viita.

SVA:n esitystä siitä, että ARA-vuokra-asunnot syrjäyttävät vapaarahoitteista tuotantoa ja nostavat vuokratasoa Viita pitää erikoisena, kun tilannetta katsoo nykyisen markkinatilanteen valossa.

- Ei kyse ole siitä, että ARA-tuotanto syrjäyttäisi muuta tuotantoa. Vapaarahoitteinen vuokra-asuntotuotanto on hiipumassa johtuen markkinasuhdanteista. Grynderit ja sijoittajat eivät ole enää niin kiinnostuneita tuottamaan ko. asuntoja. Jos nyt ei tehdä lisää ARA-asuntoja, meillä on kohta edessä yhä pahempi asuntopula kasvukeskuksissa ja sehän tietää väistämättä myös vuokrien nousupaineita. Siksi ARA-tuotantoa pitäisi tehdä entistä huomattavasti enemmän, ettei yhteiskunnalle aiheuteta kohtuutonta lisärasitusta tulevaisuudessa muun muassa asumistukimenojen kasvuna, kommentoi Viita.

Asumis- ja asumiseen kohdistuvaa toimeentulotukea maksettiin viime vuonna noin 2,4 miljardia euroa. Sen sijaan tuotantotukina valtio maksoi viime vuonna korkotukea alle 4 miljoonaa euroa.

- Luvut puhuvat puolestaan eli tuotantotuki on yhteiskunnan kannalta huomattavasti järkevämpi vaihtoehto. ARA-tuotannon avulla saadaan aikaan jopa kolmanneksen edullisempia vuokria pääkaupunkiseudulle, mikä on sekä asukkaan että yhteiskunnan etu. Asuntoja pitää vaan saada lisää, jotta yhä useammalla on mahdollisuus saada sellainen, toteaa Viita.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483

 

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen  vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.