Asumisoikeusasuntojen tuotantoa ei saa rajoittaa

5.2.2016

Ympäristöministeriö uudistaa asumisoikeusjärjestelmää rahoituksen, asukasvalinnan ja hakuprosessin osalta. Samanaikaisesti ministeriössä suunnitellaan muutoksia, jotka vähentäisivät asoasuntojen tuotantoa.

- Tämän vuoden korkotuki- ja takauslainoituksen käyttösuunnitelmaan ollaan määrittelemässä, että vuokra-asunnoilta vapautuvia valtuutuksia ei voitaisi käyttää asumisoikeusasuntojen tuotantoon. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsiperheille sopivia kohtuuhintaisia asuntoja jää rakentamatta, toteaa toiminnanjohtaja Anne Viita.

Vuokralaiset ry:n mielestä valtuutusten niin kutsuttua ristiinkäyttömahdollisuutta pitäisi voida jatkossakin käyttää aiempien vuosien tapaan, jotta erityisesti pääkaupunkiseudulle saataisiin asuntotuotantoa liikkeelle niin paljon kuin mahdollista.

Korkotuettuja vuokra-asuntoja on viime vuosina tehty vain vähän ja valtuuksia jää todennäköisesti käyttämättä tänäkin vuonna.

- Asumisoikeusasumisesta on kehittämiskirjaus myös hallitusohjelmassa. Nyt rahoitusta kiristetään ja mieluummin laitetaan aravapuolelle tulorajoja kuin rakennetaan perheiden kannalta hyviä ja turvallisia asuntoja, ihmettelee Viita.

Linjaus koetaan valtion taholta erikoisena tapana toteuttaa asuntopolitiikkaa.

- Onhan se erikoista, kun samaan aikaan vaaditaan lisää kohtuuhintaisia asuntoja ja leikataan valtion omin toimin mahdollisuutta niiden toteuttamiseen, korostaa Viita.

Asumisoikeusjärjestelmän uudistamista Vuokralaiset ry pitää hyvänä asiana. Erityisesti asukkaiden vaikutusmahdollisuudet asumiseensa ja avoin tiedottaminen on koettu osittain puutteellisiksi.

Vuokralaiset ry on valtakunnallisesti toimiva vuokralaisten edunvalvoja. Asumisoikeusasumisessa sovelletaan vuokra-asumisen tavoin lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset ry, puh. 050 588 3483

www.vuokralaiset.fi