Grillaaminenkin vaikuttaa vuokra-asumisen imagoon

3.6.2016

Asumisviihtyisyyteen kuuluu olennaisena osana yhtä lailla vapaus kuin myös vastuullinen toiminta. Vuokralaiset ry ei pidä hyvänä kehityksenä sitä, että vuokra-asumiseen esitetään kontrollia ja toimintarajoituksia lisääviä säännöksiä kuten grillaamisen kieltämistä parvekkeilla. Vuokra-asuminen on yhä yleisempää ja suositumpaa kaupunkiasumista, eikä sen imagoa pitäisi heikentää lyhytnäköisillä päätöksillä. Asumisen pelisäännöt tulisi olla samat asumismuodosta riippumatta.

Grillauskielto nousi julkisuuteen Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiö HEKAn grillauskieltouutisoinnin myötä. Myös kiinteistöliiton apulaispäälakimies otti kantaa asiaan ja vertasi grillausta tupakointikieltoon parvekkeilla.

- Pitkäaikaisina vuokramarkkinatoimijoina pidämme tulkintaa ongelmallisena.  Grillaus kuuluu kesään ja suvaitsevaisuus yhteisölliseen elämään. Kieltoa olisi myös erittäin hankala valvoa ja asukkaiden usuttaminen toistensa valvomiseen on yleisen asumisrauhan kannalta erittäin vahingollista, korostaa toiminnanjohtaja Anne Viita.

Myös asumisen juridiikan pitkäaikainen asiantuntija lakimies Marina Furuhjelm Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta ei näe, että tupakointikieltoa ja grillauskieltoa voidaan noin vain rinnastaa toisiinsa.

- Tupakointikieltoa sisätiloissa on perusteltu erityisesti sillä, että tupakointi pilaa huoneiston kunnon ja lisäksi tupakointi voi aiheuttaa terveysongelmia muille asukkaille, toteaa Furuhjelm.

Vuokralaiset ry pitää vuokra-asumisen imagon kannalta ongelmallisena, että vuokralaisten elintilaa pienennettäisiin tämänsuuntaisilla päätöksillä.

- Erityisesti toivomme avarakatseisuutta maan suurimmalta vuokranantajalta HEKA:lta grillauskysymyksessä sekä pihoilla että parvekkeilta. Ison toimijan rooli on keskeinen silloin, kun määritellään vuokra-asumisen imagollisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Kaupunkiasumisen yleistyessä ja elämäntapojen muuttuessa liikkuvampaan suuntaan vuokra-asuminen on tulevaisuudessa yhä suositumpaa ja on tärkeää, että asukkaat pitävät vuokra-asumista jatkossakin hyvänä asumisen vaihtoehtona, toteaa Viita.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Viita, vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483