Sosiaalinen asuntotuotanto ehkäisee syrjäytymistä

15.7.2016

Euroopassa tapahtuneet terroriteot ovat osoittaneet, että yhteiskunnassa tarvitaan toimenpiteitä, jotka ehkäisevät syrjäytymistä. Vuokralaiset ry muistuttaa, että valtion tukema kohtuuhintainen asuntotuotanto on yksi tärkeä keino tukea ihmistä turvallisen arjen ylläpitämisessä.

- Asuminen on perusasia, joka täytyy olla kunnossa. Siksi meidän täytyy Suomessa tehdä kaikkemme, että asukkaat eivät syrjäydy kohtuuhintaisten asuntojen puutteen vuoksi. Markkinaehtoinen asuntopolitiikka ei ole tuottanut kohtuuhintaista asumista. Valtion tukemaa asuntotuotantoa pitäisi saada keinolla millä hyvänsä liikkeelle enemmän, painottaa Vuokralaiset ry:n puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä ja toteaa, että juuri tänä päivänä vuokramarkkinoilla on kilpailu perusasiasta – asunnosta – kuumimmillaan.

Sosiaalisella asuntotuotannolla on Suomessa vahvat perinteet.

- Meillä on ollut aravajärjestelmä sekä omistus- että vuokra-asumiseen. Niiden avulla lukuisa määrä suomalaisia on päässyt mukaan hyvinvointiyhteiskunnan kehittämiseen. Vastaavanlaisia järjestelmiä tarvitaan yhä erityisesti nuorten ja maahanmuuttajien asumisasioiden hoitamiseen. Molemmat ryhmät kärsivät dramaattisesti asumisen kalleudesta, muistuttaa Kähärä

Vaikka Vuokralaiset ry keskittyy vuokra- ja asumisoikeusasumisen edunvalvontaan, se pitää tärkeänä myös kohtuuhintaisen omistusasumisen kehittämistä.

- Asuinalueilla tarvitaan kaikkia asumismuotoja nimenomaan siitä syystä, että hyvinvointiyhteiskunnan perusedellytyksenä oleva tasa-arvon ajatus saadaan säilytettyä. Harjoitetulla asuntopolitiikalla on tässä keskeinen merkitys, korostaa Kähärä

Esimerkkinä Kähärä nostaa parhaillaan käynnissä olevan asumisoikeusjärjestelmän uudistamistyön.

- Asumisoikeusasuminen on erinomainen esimerkki valtion tukemasta asuntotuotannosta, jota kehittämällä pystyttäisiin luomaan valtava määrä kohtuuhintaisia asuntoja. Nyt vaan tarvitaan ymmärrystä valtion taholta uudistaa järjestelmää rohkeasti niin, että se pysyy kilpailukykyisenä sekä asukkaiden että tuottajien silmissä, toteaa Kähärä.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä Vuokralaiset ry, puh 050 5121 7189

Toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen  vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille. Vuokralaiset ry täyttää tänä vuonna 70 vuotta.