Nuoret ja lapsiperheet tarvitsevat asoasuntoja

28.7.2016

Nuoret ja lapsiperheet tarvitsevat asoasuntoja

 

- Asumisoikeusasunnot ovat ARA-vuokra-asuntojen kanssa aidosti kohtuuhintaisia asuntoja, joissa asumisen hinta ei määräydy markkinoiden mukaan. Niitä tarvitaan lisää, jotta pieni- ja keskituloisille turvataan hyvät asumisen edellytykset lähellä työssäkäyntialueita, toteaa Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Asumisoikeusasuntoja on Suomessa tällä hetkellä noin 43 000. Ensimmäiset talot valmistuivat vuonna 1991. Asunnot ovat alusta asti olleet nuorten aikuisten suosiossa.

- Erityisesti kasvukeskuspaikkakunnilla kuten pääkaupunkiseudulla tai esimerkiksi Tampereella asuntojen hinnat ovat nousseet voimakkaasti kaikissa vapaarahoitteisissa asunnoissa. Valtion tuella rakennetut kohtuuhintaiset vuokra- ja asumisoikeusasunnot ovat monesti ainoa vaihtoehto nuorelle asunnon hakijalle, kertoo Viita.

Tänä vuonna ollaan tekemässä muutoksia asumisoikeusjärjestelmään. Lakiesitys annetaan hallitukselle loppuvuonna.

- Järjestelmää täytyy kehittää nykyaikaa palvelevaksi, mutta asumismuodon perusasioita ei pidä muuttaa eli asukkaiden asumisturva tulee säilyttää. Järjestelmää tarvitaan ehdottomasti tulevaisuudessakin ja valtion tukea tulisi ohjata reilusti nykyistä enemmän asoasuntojen tuottamiseen, esittää Viita.

Vuokralaiset ry ehdottaa myös asp-järjestelmän laajentamista asumisoikeusasumiseen.

- Tosiasia on, että nuorten on pääkaupunkiseudulla vaikea päästä omistusasuntoon edes ASP-säästämisen kautta, koska asunnot ovat niin kalliita. Siksi se pitäisi ottaa käyttöön myös asumisoikeusasumiseen, toteaa Viita.

Järjestelmän kehittämistarvetta korostaa myös Suomen suurimman asumisoikeusasuntoja omistavan yhtiön Asokotien toimitusjohtaja Marko Pyykkönen.

- Kehittämistarvetta on muun muassa asukasvalinnan osalta asunnon vaihtamisen helpottamiseksi. Lisäksi lainajärjestelmä kaipaa uudistamista, jotta vastikekehitys pystytään pitämään jatkossakin kohtuullisena, kertoo Pyykkönen.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483, www.vuokralaiset.fi

Toimitusjohtaja Marko Pyykkönen, Asokodit, puh. 0400 426 666, www.asokodit.fi

 

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen  vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille. Vuokralaiset ry täyttää tänä vuonna 70 vuotta.

 

Asokodit on Suomen suurin asumisoikeusasuntoja omistava yhtiö 15 721 asunnollaan. Toimintapaikkakuntia on 30. Asokodit kuuluu Asuntosäätiö-konserniin.