Osaatko vastata vuokrailmoitukseen oikealla tavalla?

5.7.2018

Vuokramarkkinat ovat vilkkaimmillaan kesäisin. Asunnonhakuilmoitukset ja asuntotarjoukset eivät aina kohtaa. Lue vinkit ensimmäistä yhteydenottoa varten ja voit parantaa asemaasi vuokramarkkinoilla.

Saimme yhteydenoton eräältä vuokranantajalta, joka haluaisi jakaa vuokralaisille neuvon siitä, kuinka vuokralaiseksi haluava voisi parantaa omaa asemaansa vuokramarkkinoilla. Se, minkä tämä vuokranantaja nostaa esille yleisenä ongelmana, on vuokralaisehdokkaiden yhteydenottotavat.

Kuinka siis vuokralaisehdokkaan tulisi toimia vuokranantajan näkökulmasta, jotta hänellä olisi parhaat mahdollisuudet saada vuokralle haluttu huoneisto?

Toimiva vuokrasuhde pohjautuu molemminpuoliseen luottamukseen – ja tätä luottamusta aletaan rakentamaan ensimmäisistä yhteydenotoista alkaen. Vuokranantaja kertoo itse edistävänsä luottamuksen rakentamista kattavalla vuokrailmoituksella, jossa kerrotaan asunnon hyvien puolien lisäksi reilusti asunnon puutteet. Vuokranantaja kertoo ilmoituksessaan haluavansa mahdolliset yhteydenotot puhelimitse. Hänen kokemuksensa mukaan vain noin yksi viidestä asunnosta kiinnostuneesta on 1) lukenut vuokrailmoituksen kokonaan, 2) ottaa yhteyttä niin kuin vuokranantaja on halunnut sekä 3) kertoo olevansa maksukykyinen ja siisti. Tämä ilmenee siten, että vuokranantaja saa kyselyitä asunnosta, jotka selviäisivät jo ilmoituksesta sekä yhteydenottoja sähköpostitse ilman yksilöityjä viestejä erikoisista sähköpostiosoitteista.

Ymmärrämme vuokranantajan huolen, ja vaikka asia ei välttämättä ole yleistettävissä, haluamme antaa muutaman vinkin kaikille vuokralaisille ensimmäistä yhteydenottoa varten.

1.    Lue vuokrailmoitus huolellisesti. Jos sinulle herää asunnosta jotain kysyttävää, tarkista ennen yhteydenottoa löytyisikö vastaus ilmoituksesta. Turhat kysymykset voivat osoittaa vuokralaisehdokkaan viitsimättömyyttä tutustua ilmoitukseen.

2.    Ota yhteyttä vuokranantajaan ilmoituksessa pyydetyllä tavalla.

3.    Kun otat yhteyttä, älä kerro vain olevasi kiinnostunut huoneistosta, vaan kerro hieman itsestäsi, työpaikastasi/opiskeluistasi, maksukyvystä, siisteydestä.

4.    Jos yhteydenotto tapahtuu sähköpostitse, käytä mieluiten virallista sähköpostiosoitetta. Sähköpostiosoite, joka on mallia etunimi.sukunimi herättää varmasti enemmän luottamusta kuin numerosarjat tai sarjakuvahahmonnimiset sähköpostiosoitteet.

5.    ”kiva”-komentti facebookin seinällä tuskin innoittaa vuokranantajaa olemaan enempi yhteydessä. Olitko ajatellut saavasi lisää tietoa?

Noudattamalla näitä neuvoja voit parantaa omaa asemaasi vuokra-asunnonhakijana. Tsemppiä kaikille asunnonhakijoille!