Älä ota törkyistä kämppää vastaan. Kenen vastuulla on asunnon kunto vuokrasuhteen alkaessa?

18.7.2018

Hyvän vuokratavan mukaisesti vuokranantajan on luovutettava huoneisto vuokrasuhteen alussa tyhjänä ja siivottuna uudelle vuokralaiselle. Vuokranantajan velvollisuutena on tarkistaa, että asunto on kunnossa ja puhdas, jotta uusi asukas voi muuttaa rauhassa siistiin uuteen kotiin.

Toisinaan tapahtuu niin, että uusi asunto on jäänyt edelliseltä asukkaalta siivoamatta ja joissain tapauksissa vuokranantaja/huoltoyhtiö jopa suhtautuu asiaan hyvin välinpitämättömästi. Tähän ei kuitenkaan kannata suostua. Siisti ja tyhjennetty asunto on vuokralaisen oikeus ja kuuluu vuokraan.

Jos huoneisto on törkyinen sisäänmuuttaessa, toimi seuraavasti:

 1. Ota yhteyttä vuokranantajaan/huoltoyhtiöön ja kerro tilanteesta. Kerro mitkä tilat tarvitsevat puhdistusta sekä kerro, jos huoneistoon on jätetty sinne kuulumatonta tavaraa. Ensimmäisenä toimenpiteenä ei kannata ryhtyä tuntikausia vievään siivoukseen.
   
 2. Neuvottele vuokranantajan kanssa parhaasta tavasta hoitaa huoneiston siivous. Pienehkö siivous voi olla näppärintä tehdä itse ja sopia sen korvauksesta.
   
 3. Isommat siivoukset kannattaa jättää siivousliikkeelle, mikäli muuttoaikataulu vain sallii. Vuokranantajan tulee sopia siivousliikkeen kanssa laskutuksesta.
   
 4. Jos huoneiston kunto on ylitsepääsemättömän siivoton, älä ota huoneistoa vastaan. Vuokranmaksu voidaan sopia alkamaan vasta siitä, kun saat huoneiston siistinä haltuusi.
   
 5. Ota valokuvia siivousta vaativista tiloista ja pinnoista! Pyri saamaan kuvista mahdollisimman laadukkaita. Tarvittaessa ongelman kokoa voi havainnollistaa laittamalla viereen viivoitinta tai jotakin yleisesti tuttua esinettä/tuotetta. Asian mahdollisesti riitautuessa, voit näin todentaa huoneiston kuntoa esimerkiksi kuluttajariitalautakunnalle.

 

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset ry, puh. 050 588 3483

 

Puhelinpalvelu neuvoo vuokra-asumisen asioissa

Vuokralaiset ry:n neuvontapalvelu numerossa 0600 9 1515 palvelee kaikkia asukkaita vuokra-asumiseen liittyvissä asioissa. Puhelun hinta on 1,92 € /min +pvm. Palvelunumeroon vastataan maanantaisin klo 9 – 14 ja tiistaista perjantaihin klo 9.30 – 13. Heinäkuun ajan perjantaisin olemme suljettuna.

Vuokralaiset ry:n jäsenille puhelinneuvonta on maksutonta numerossa 09 4770 360.

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvoja.