Käynti-ilmoitus

11.10.2018

”Tulemme käymään huoneistossa viikolla 46, klo 8-16 välisenä aikana”

Vuokralainen otti yhteyttä neuvontaamme. Kyseiselle vuokralaiselle oli tiputettu postiluukusta käynti-ilmoitus palovaroittimen uusimista varten. Ilmoitus tiputettiin torstaina, ja ilmoituksessa luki, että huoneistoissa tullaan käymään viikolla 46 eli heti seuraavalla viikolla. Tämä oli ensimmäinen ilmoitus asiasta. ”Käynti suoritetaan klo 8-16 välisenä aikana. Pyydämme jättämään turvalukon auki, ilmoittamaan lemmikkieläimistä ja sulkemaan ne toiseen huoneeseen, ilmoittamaan ellei asuntoon saa tulla kyseisenä päivänä, huolehtimaan ettei kyseisessä tilassa ole huonekaluja tai muuta asennuksen tiellä. Ellei asuntoon päästä käymään, eikä esteestä ole ilmoitettu, veloitetaan asukkaalta maksu jälkiasennuksesta.”

Yllä oleva käynti-ilmoitus ei vastaa sitä, millainen sen tulisi olla. Toki vuokralaisen tulee päästää vuokranantaja viivytyksettä huoneistoon, kun se on tarpeen huoneiston kunnon ja hoidon valvomiseksi, mutta lain mukaan huoneistossa käynneistä on kuitenkin sovittava etukäteen vuokralaisen kanssa. Vuokranantajalla on velvollisuus hoitaa käynnit ja huoltotoimenpiteet niin, ettei vuokralaiselle aiheudu suurempaa haittaa tai häiriöitä kuin on välttämätöntä. Käyntiajankohta tulee siis pyrkiä sopimaan tai ilmoittamaan mahdollisimman täsmällisesti, jotta siitä ei aiheudu vuokralaiselle joko lainkaan haittaa tai niin, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa. Poikkeuksena tästä ovat ainoastaan kiireelliset tilanteet, kuten vesivahinko tai tulipalo – tällöin vuokranantaja saa tulla välittömästi huoneistoon. Urakoitsijan kiire saada työ valmiiksi ei ole tällainen poikkeus.

Ilmoitusta, jossa pyydetään jättämään turvalukot auki, ei saa jättää taloyhtiön ilmoitustaululle. Ja jos käynnistä vain ilmoitetaan tiputtamalla postiluukusta ilmoitus, lainkaan asiasta etukäteen sopimatta, on paria päivää ennen tiputettu ilmoitus liian myöhään annettu. Varsinkin, kun mahdollisesta esteestä (kuten turvalukosta) tulisi ilmoittaa, jotta välttyy jälkiasennuksen maksamisesta. Vuokralainen saattaa olla vaikkapa mökillä pitkän viikonlopun, joten hän ei edes saa tietää ajoissa tällaisesta käynnistä, saati pysty varautumaan siihen.

Jos käyntiajankohdaksi on annettu viikko, ei se ole lainkaan täsmällinen. Edes yhden päivän sisällä ilmoitettu käyminen klo 8-16 välillä ei ole riittävän täsmällinen. Jos vuokralaisella on vaikkapa lemmikkieläin huoneistossa, jota ei voi sulkea erilliseen huoneeseen, täytyisi vuokralaisen varautua pitämään lemmikki pois huoneistosta kahdeksan tunnin ajan. On työturvallisuuskysymys, että työntekijä pystyy suorittamaan työnsä ilman lemmikkieläimen paikallaoloa ja siitä syystä on erittäin perusteltua, ettei lemmikkejä saa olla välittömästi samassa huoneessa työntekijän kanssa. Tämä varmasti aiheuttaa enemmän häiriötä kuin on välttämätöntä. Vuokralaisella on myös oikeus olla paikalla käynnin aikana, eikä tiloista tarvitse poistua käynnin ajaksi. Tämänkin pystyy toteuttamaan parhaiten, mikäli käyntiajankohta ilmoitetaan mahdollisimman täsmällisesti.