ARA-asuntojen avulla vähennetään asunnottomuutta

16.10.2019

Vuokralaiset ry muistuttaa, että kohtuuhintaiset ARA-asunnot ovat osaltaan olleet vaikuttamassa siihen, että Suomessa on muuhun Eurooppaan verrattuna vähän asunnottomuutta. Jotta asunnottomuus saadaan kokonaan poistumaan, valtion tulee tukea kohtuuhintaista asuntotuotantoa jatkossakin.

- Hallituksen toimet ovat oikean oikeansuuntaisia, mutta valitettavasti ei riittäviä. Olemme huolissamme siitä, että vastikään julkaistun vuoden 2020 budjettiesityksen mukaan ensi vuonna olisi mahdollista käynnistää vain noin 9 000 korkotukiasunnon rakennuttaminen. Toivomme hallituksen pitävän kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta 10 000 asunnon tuotantotavoitteesta, painottaa Vuokralaiset ry:n puheenjohtaja Suna Kymäläinen.

Vuokra-asumisen suosio on kasvanut viime vuosina. Osittain syynä on ihmisten ja erityisesti nuorten muuttuneet elämäntavat ja –asenteet omistusasumista kohtaan. Osittain syynä on alati kasvavat asuntojen hinnat. 

Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tarvittaisiin erityisesti pääkaupunkiseudulla merkittävästi lisää. Sen sijaan markkinoilta poistuu vuokra-asuntoja muun muassa Airbnb-toiminnan kautta.Vuokralaiset korostaa, että yksityisten omistamilla vuokra-asunnoilla on suuri vaikutus vuokramarkkinoihin ja myös asunnottomuuden ehkäisemiseen.

- Euroopassa on jo nähtävissä, miten Helsingin kaltaisilla matkailualueilla Airbnb on vienyt huoneistoja pois tavallisilta vuokra-asuntomarkkinoilta ja nostanut asumisen kustannuksia. Sama ilmiö on rantautumassa myös Suomeen. Monet sijoitusasunnoiksi ostetut kakkosasunnot eivät päädy enää perinteisille vuokramarkkinoille, vaan tuottavampaan Airbnb-käyttöön, toteaa Kymäläinen.

Vuokralaiset painottaa, että asunnottomuuden poistamiseentarvitaan monia keinoja, mutta kohtuuhintaisten ARA-asuntojen tuottaminen hyvien liikenneyhteyksien varrelle olisi valtiolle pitkällä aikavälillä riskitön keino parantaa tilannetta.

- Asunnottomuus aiheuttaa valtiolle merkittäviä välillisiä kustannuksia sen lisäksi että se aiheuttaa ihmiselle henkilökohtaista kärsimystä. ARA-asuntojen avulla ihmisille pystytään tarjoamaan turvallinen koti ja elinympäristö, jollaiseen jokaisella pitää olla perusoikeus. Kun perusasiat ovat kunnossa, ihminen jaksaa olla myös aktiivinen toimija yhteiskunnassa, korostaa Kymäläinen.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Suna Kymäläinen, Vuokralaiset ry, puh. 050 512 0526

Toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483

 

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen  vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.