ARA-tuotannon käynnistysavustukset eivät saa olla kiinni MAL-sopimuksista

23.1.2020


Suurimpien kaupunkiseutujen maankäytön, asumisen ja liikenteen ns. MAL-sopimukset päättyivät vuodenvaihteessa. Vuokralaiset ry on huolissaan kohtuuhintaisen asuntotuotannon hidastumisesta, kun ARAn myöntämät käynnistysavustukset odottavat uusia sopimuksia.

- Käynnistysavustukset vaikuttavat merkittävästi tuottajien mahdollisuuksiin rakennuttaa uusia asuntoja. Ymmärrämme valtion puolelta käynnistysavustusten kannuste-roolin MAL-sopimuksissa, mutta nykyisessä markkinatilanteessa ei ole varaa aiheuttaa tuotantoon vajetta. Se kostautuu tulevaisuudessa yhä korkeampina asumisen kustannuksina, toteaa Vuokralaiset ry:n puheenjohtaja Suna Kymäläinen.

Asukkaille käynnistysavustukset puolestaan merkitsevät kohtuullisia vuokria. Omakustannusperiaatteen mukaan rakennuttamisen kustannusten madaltuminen vaikuttaa suoraan vuokratasoon.

- Käynnistysavustuksen vaikutus vuokraan on tuottajien mukaan jopa kaksi euroa neliöltä kuukaudessa. Matalammat asumisen kustannukset antavat asukkaille paremmat edellytykset selvitä elinkustannuksistaan ilman sosiaalitukia. ARA-tuotannolla on siten suora vaikutus myös muun muassa asumistukimenojen hillitsemiseen, muistuttaa Kymäläinen.

Vuonna 2017 Suomessa käytettiin asumistukeen noin 220 miljoonaa euroa. Asumista tuetaan yhä enemmän myös toimeentulotuen kautta. Vuonna 2017 toimeentulotukea maksettiin noin 35 miljoonaa euroa.

MAL-sopimuksia aiotaan laajentaa hallitusohjelman mukaisesti myös Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkiseuduille. Jo olemassa olevien MAL-alueiden sopimusten uusiminen odottelee isojen liikennehankkeiden etenemistä.

- Vuokralaiset ry toivoo, että vanhat sopimukset saadaan uusittua mahdollisimman pian. Valtion puolelta pitäisi myös miettiä keinoja, jotta tällainen sopimuksettoman tilan aiheuttama käynnistysavustukseton tila voitaisiin välttää. Helpoin tapa asian hoitamiseksi olisi jatkaa olevia sopimuksia käynnistysavustuksineen aina seuraavan sopimuksen syntymiseen asti. Asuntopolitiikka ei saa olla syklistä, jos halutaan edistää kohtuuhintaista asuntotuotantoa, korostaa Kymäläinen.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Suna Kymäläinen, suna.kymalainen@eduskunta.fi

Vuokralaiset ry, puh. 050 512 0526

 

Toiminnanjohtaja Anne Viita, anne.viita@vuokralaiset.fi

Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483

 

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.