Omakustannusvuokra ei kestä vuokran alentamista

15.4.2020


Kaikkien asukkaiden täytyy hoitaa vuokravelvoitteensa, jotta muiden asukkaiden taloudellista tilannetta ei vaaranneta. Vuokralaiset ry neuvoo koronatilanteen takia maksuvaikeuksiin joutuneita vuokralaisia tekemään maksusuunnitelman mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

ARA-vuokra-asuntojen vuokranmääritys perustuu omakustannusperiaatteeseen. Se tarkoittaa, että yhtiö saa periä vuokralaisilta vain talojen rakentamiseen, ylläpitoon ja hallintoon liittyviä todellisia kuluja. Vuokrissa ei kerätä omistajille ylimääräisiä tuottoja, eikä yhtiöillä ole siitä syystä samanlaista pelivaraa neuvotella vuokrista kuin vapaarahoitteisissa asunnoissa.

- Yksittäiselle asukkaalle ei tästä syystä pidä myöntää vuokran alennusta, vaan huolehtia maksusuunnitelman tekemisen kautta, että asukas hoitaa maksuvelvoitteensa. ARA-asunnoissa asuu paljon pienituloisia asukkaita ja vuokranalennukset kaatuisivat lopulta myös heidän maksettavakseen juuri omakustannusperiaatteen vuoksi, korostaa toiminnanjohtaja Anne Viita.

Monissa ARA-vuokrataloissa on myös liiketiloja, joiden vuokralaisten vuokranmaksuun on annettu helpotusta. Asia on herättänyt kysymyksen, että miksei alennusta anneta myös asukkaille.

- ARA-vuokrataloihin tehdään liiketiloja yleensä kaavan niin vaatiessa. Täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka liiketila sijaitsisi ARA-talossa, ne tilat eivät ole samalla tavalla omakustannusvuokraperiaatteen alaisia. Niiden vuokranmääritys on vapaata ja silloin on pelivaraa enemmän myös vuokran alennuksen suuntaan, toteaa Viita.

Vuokralaiset ry:n puhelinneuvonnassa ei ole tullut esiin ongelmia maksusuunnitelmien tekemisessä.

- Tuo on varmasti osoitus siitä, että vuokranantajat ovat ottaneet hyvin huomioon ihmisten tilanteen. Sen sijaan puhelinneuvonnasta on kyselty paljon juuri tuosta vuokranalennusasiasta, kertoo Viita.

Vuokralaiset ry neuvoo puhelimitse lakiasioissa maanantaisin klo 9.00–14.00 sekä 16.00-18.00 ja ti–pe klo 9.30–13.00.  Puh. 0600 9 1515 (1,92 €/min + pvm). Jäsenille neuvonta on maksutonta numerossa (09) 4770 360.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Viita, anne.viita@vuokralaiset.fi, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483

 

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen  vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.