ARA-tuotanto pitää saada paikkaamaan suurimpien kaupunkiseutujen asuntovajetta

3.6.2020

Vuokralaiset ry esittää, että valtion tulisi nyt tehostaa toimia ARA-tuotannon lisäämiseen, jotta vältytään syvenevältä asuntopulalta ja lisääntyvältä rakennusalan työttömyydeltä.

Ympäristöministeriön asettama seuranta- ja toimenpideryhmä antoi vastikään rakentamisen tilannekuvaraportin.  Sen mukaan rakentamisen volyymien odotetaan laskevan asuntorakentamisen osalta huomattavasti jo kuluvana vuonna.

- Vaikka viime vuonna rakennettiin ennätysmäärä asuntoja, se ei mitenkään riitä kuromaan umpeen suurimpien kaupunkiseutujen asuntovajetta. Helsingin seudulle odotetaan muuttavan lähivuosikymmeninä jopa 200 000 uutta asukasta. Jos asuntotuotantoa ei pidetä yllä, edessä on asukkaiden kannalta vain huonoja vaihtoehtoja, kun asuminen kallistuu ja pakottaa perheet asumaan ahtaasti, painottaa Vuokralaiset ry:n puheenjohtaja Suna Kymäläinen.

Viime vuoden ennätysmäinen 40 000 asunnon tuotanto oli pääosin vapaarahoitteista eli kallista tuotantoa. Kohtuuhintaisia ARA-asuntoja tuotettiin vain 7 500. YM:n tilanneraportissa tuodaan esiin, että ARA-tuotanto tulee jonkin verran lisääntymään tänä vuonna.

- Hyvä näin, sillä ko. tuotanto laski viime vuonna 6 % edellisvuodesta, muistuttaa Kymäläinen ja jatkaa:

- ARA-asuntoja tarvitaan runsaasti lisää, jotta tavallisilla palkansaajilla on varaa asua työpaikkojen lähellä. Kyse on siis myös kansantaloudellisesti merkittävästä asiasta. Jos työntekijöillä ei ole varaa asuntoon, he eivät muuta työn perässä vaan jäävät mieluummin esimerkiksi työttömyyskorvauksen ja asumistuen varassa elämään heikomman työllisyystilanteen alueille. Siihen meillä ei ole varaa tulevaisuudessa.

Vuokralaiset ry:n ehdotus ARA-tuotannon lisäämisestä helpottaisi myös rakennusalan työllisyystilannetta. Tilanneraportin mukaan rakentamisen työllisyys laskee tänä ja ensi vuonna jopa 20 000 henkilöllä.

- Kun tiedetään koronan aiheuttamat ongelmat kaikilla sektoreille, olisi todella tärkeää, että rakennusalan työllisyydestä pidettäisiin nyt ARA-tuotannon avulla huolta. Korkean asuntokysynnän kasvualueille tuotetut vuokra- ja asumisoikeusasunnot ovat valtiolle myös riskittömiä lainoitettavia kohteita. Päinvastoin ne ovat erinomainen sijoitus tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskunnan kehittämiseen. Kaikilla halukkailla pitäisi Vuokralaiset ry:n mielestä olla mahdollisuus kohtuuhintaiseen ARA-asumiseen, korostaa Kymäläinen.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Suna Kymäläinen, suna.kymalainen@eduskunta.fi, Vuokralaiset ry, puh. 050 512 0526

Toiminnanjohtaja Anne Viita, anne.viita@vuokralaiset.fi, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483

 

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen  vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.