Valtio virittelee asuntopulapommia
16.5.2025

Hallituksen esitys lakkauttaa valtion asuntorahasto ja asettaa valtion tukemalle tuotannolle takausmaksu heikentää mahdollisuuksia tehdä pitkäjänteistä asuntopolitiikkaa. Se myös synnyttää asuntopulaa ja lisää asumisen kustannuksia. Eriarvoistuminen lisääntyy Suomessa entisestään.
Vastikään lausunnolle lähteneessä hallituksen esityksessä todetaan, että ensi vuoden alusta on tarkoitus lakkauttaa valtion asuntorahasto ja sulauttaa se osaksi eduskunnan vuosittaista budjettia. Lisäksi korkotukilainoille asetettaisiin takausmaksu.
- Valtion asuntorahasto perustettiin 90-luvun alussa pitkäjänteisen asuntopolitiikan toteuttamiseksi. Kaikille haluttiin taata asumisen kautta perusmahdollisuus olla osana yhteiskuntaa. Tänä päivänä tarve tuohon on jopa suurempi, sillä yhteiskunta on pahasti eriarvoistunut. Siksi asuntorahaston lakkauttaminen on todella huono esitys, toteaa toiminnanjohtajan Anne Viita ja jatkaa perusteluilla.
- Asumisesta on tullut kansalaisia eriarvoistava tekijä asumisen hinnan takia. Hyvin toimeentulevat eivät selkeästikään tiedä, ymmärrä tai välitä, että pienituloisilta menee asumiseen jo yli 40 prosenttia käteen jäävästä tulosta. Se heikentää ihmisten mahdollisuuksia ja toimintaresursseja. Hallituksen esityksen seurauksena on, että valtion tukema kohtuuhintainen asuntotuotanto vähenee rajusti, mikä johtaa heikommassa asemassa olevien tilanteen pahenemiseen ja lisää entisestään eriarvoistumisen tunnetta. On muistettava, että valtion tukemien asuntojen määrä on rajusti vähentynyt viimeisen 20 vuoden aikana rajoituksista vapautumisen kautta.
Kun valtion tukema asuntotuotanto vähenee, se vähentää koko asuntotuotantoa varsinkin matalasuhdanteissa, mikä vaikuttaa kaikkien kansalaisten asumiskustannusten nousuun.
- Valtio sahaa omaa oksaansa, kun se poistaa itseltään työkalun käyttää valtion tukemaa tuotantoa suhdannepoliittisena tekijänä. Asuntorahasto perustettiin juuri siksi, ettei näin tärkeä asia olisi päivänpolitikoinnin välineenä eduskunnassa. Päätöksestä kärsii myös rakennusala, jolle ko. asuntotuotanto olisi juuri nyt pelastusrengas niin yritysten kannattavuuden turvaajana kuin työttömyyden torjumisessa. On erikoista, että hallitus ei ole kuunnellut tässä asiassa edes Rakennusteollisuus RT:n viestiä, korostaa Viita.
Myös valtion tukeman asuntorakentamisen korkotukilainoille esitetty takausmaksu vaikuttaa Vuokralaiset ry:n mukaan samansuuntaisesti. Takausmaksu vähentää yleishyödyllisten yhtiöiden mahdollisuuksia tehdä uudistuotantoa.
- Hallitus on ohjelmassaan kirjannut, että se suosii vapaarahoitteista tuotantoa ja vähentää valtion tukemaa tuotantoa. Takausmaksu on selkeä keino pyrkiä tuohon tavoitteeseen. Kaikki tekijät puhuvat kuitenkin päinvastaisen politiikan tarpeesta. Meillä on edessä jo parin vuoden päästä asuntopulapommi, koska tämän päivän rakentamattomuus heijastuu siten tulevaisuudessa. Se nostaa jälleen asumisen hintaa. Kärsijöinä tällaisen lyhytnäköisen toiminnan seurauksena ovat tavalliset palkansaajat, joiden arkeen nämä päätökset osuvat, painottaa Viita.
Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Anne Viita, anne.viita@vuokralaiset.fi, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483
Vuokralaiset ry on valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.
Tämän julkaisun kuva on tehty tekoälyä hyväksi käyttäen.