Riitta haluaa edistää asumisviihtyisyyttä

Riitta Majala on kotitalonsa pihalla polvensa varaan alas laskeutuneena kivipuutarhan äärelle punainen kastelukannu vierellään.


HEKAn haagalaisessa talossa Tolarintiellä asuva Riitta Majala on ollut mukana asukastoiminnassa jo yli 15 vuotta sekä talotoimikunnan jäsenenä että puheenjohtajana ja alueensa hallituksen varajäsenenä. Hän kuvaa itseään ”asukasaktivistiksi”, koska on aina ollut aktiivinen edistämään talon kunnossapitoa ja asuinalueen viihtyvyyttä.

- Jos näen, että katulamppu on sammunut tai tie on huonosti hiekoitettu, näpyttelen heti viestiä asiasta vastaavalle taholle, kertoo Riitta toimintatavoistaan.
 

Paljon toimintaa asukkaiden kesken

Tolarintien asukkaat rakensivat viime vuonna kivipuutarhan. HEKAlta talotoimikunta sai kivet ja mullat, joilla asukkaat pääsivät toteuttamaan haaveensa puutarhasta. Kun he tarvitsivat istumapaikkoja, Riitta kävi kysymässä naapurissa olevalta työmaalta, jos he saisivat käyttää räjähdyksistä jääneitä isoja kiviä. Seuraavana päivänä työmiehet olivat tuoneet isot kivet pihalle ja kivipuutarha alkoi olla valmis.

- Ollaan ihan itse kasattu kaikki ja istutettu kasvit. Tämä on ollut tosi mukava projekti, iloitsee Riitta.

Talossa järjestetään keväisin ja syksyisin talkoot, johon osa osallistuu vaihtamaan kuulumisia, mikä on myös tärkeää, vaikka ei jaksaisikaan tehdä pihatöitä.

Viimeisimpänä toimintonaan Riitta oli mukana järjestämässä Suvivirsi-tapahtumaa toukokuun lopussa. Tilaisuudessa laulettiin suvivirsi ja kahviteltiin asukkaiden kesken. Suosionsa vuoksi se järjestetään ehkä uudelleen ensi vuonna.

- Laitoin ilmoituksia aulaan, että tällainen järjestetään. Erityisesti vanhukset pitivät tilaisuudesta, kun olivat olleet karanteenissa koko kevään. Turvavälien kanssa voitiin kahvitella ja laulaa yhdessä, kertoo Riitta.
 

Vuokralaisilta paljon uutta tietoa

Riitta on Vuokralaiset ry:n jäsen. Hän kokee saavansa Vuokralaisilta paljon uutta asiantuntijatietoa asumiseen ja asukastoimintaan liittyen. Riitta on osallistunut sekä Vuokralaisten koulutuksiin että Vuokralaispäiville.

Tilaisuuksien kautta hän on myös oppinut tuntemaan paljon alan ammattilaisia ja saanut ystäviä. Riitalle on ollut tärkeää oppia tuntemaan ihmiset nimien takana.

- Olen myös joskus suositellut työkavereilleni Vuokralaisten palveluita, jos ovat miettineet onko jokin vuokranantajan vaatima asia reilua, kertoo Riitta.


Teksti: Ida Oljemark
Kuvat: Tapio Antere