A-Kruunun myynti vähentäisi kohtuuhintaista asuntotuotantoa

24.5.2024

Pitkä vaaleanvärinen 3-kerroksinen pienkerrostalo aurinkoisella ilmalla kesäaikaan.
A-Kruunun Pakrintie 4 Kirkkonummella Kuvan lähde: A-Kruunun verkkosivut, mediapankki

Hallitus esittää myytäväksi valtio-omisteista A-Kruunu Oy:a. Vuokralaiset pitää valitettavana, että alalta poistuisi myynnin myötä kohtuuhintaisia asuntoja tuottava yhtiö. Laki kuitenkin varmistaa asukkaiden aseman mahdollisessa kaupassa. Myynti todennäköisesti vähentää ara-asuntojen tuotantoa, mikä on ristiriidassa sen kanssa, että hallitus haluaa poistaa pitkäaikaisasunnottomuuden.

- A-Kruunu on tehnyt esimerkillistä työtä asuntosuunnittelun ja asukasvaikuttamisen kehittämiseksi koko olemassaolonsa ajan ja tuottanut aktiivisen tontin hankinnan keinoin kasvukeskuksiin juuri sellaisia asuntoja, joilla edistetään niin asukkaiden kuin myös elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä. Valtiolle myynti ei tuota suuria tuloja, mutta myynnin seurauksena asuntomarkkinoilta poistuisi aktiivinen toimija, toteaa toiminnanjohtaja Anne Viita ja muistuttaa ara-asuntojen merkityksestä asunnottomuuden poistamisessa.

- Niissä maissa, joissa on valtion tukemaa asuntotuotantoa, on vähemmän asunnottomuutta. Suomi on ollut tässä asiassa mallimaa. Ara-asuntojen määrä on kuitenkin vähentynyt merkittävästi kymmenessä vuodessa ja tulee vähenemään entisestään, koska asumisoikeusasuntojen tuotanto lakkaa parin vuoden päästä ja Aran valtuuksia vuokra-asuntojen lainojen myöntämiseen vähennetään tulevina vuosina, toteaa Viita.

Hallitus perustelee A-Kruunun mahdollista myyntiä ympäristöministeriön tiedotteen mukaan sillä, ettei valtiolla ole välttämätöntä perustetta omistaa ko. yhtiötä, koska alalla on muitakin yleishyödyllisiä yhtiöitä. Mikäli eduskunta hyväksyy A-Kruunu Oy:stä luopumisen, selvitys yhtiön myynnistä toteutettaisiin alkusyksyn aikana. Mahdollisen ostajan tulee lainsäädännön mukaan olla yleishyödyllinen yhtiö.

- Myynnin seurauksena todennäköisesti olisi, että ara-asuntojen tuotanto vähenisi. Ara-asuntoja tarvittaisiin kuitenkin nykyistä huomattavasti enemmän, koska asumisen kustannukset ovat vapailla markkinoilla monille asukkaille liian korkeat. Asumisen korkea hinta näkyy myös kohonneina asumistukikuluina valtiolle, muistuttaa Viita.

Vuokralaiset ry kritisoi hallitusta ara-asumisen roolin heikentämisestä asuntomarkkinoilla.

- Markkinat ovat osoittaneet, etteivät ne pysty tuottamaan kohtuuhintaista asumista asukkaiden ja elinkeinoelämän toiminnan tukemiseksi. Siksi ara-tuotantoa tarvitaan markkinoilla reilusti nykyistä enemmän. A-Kruunun myyntiesitys on jälleen yksi ideologinen toimenpide, jolla heikennetään ara-asumisen roolia markkinoilla, toteaa Viita.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Viita, anne.viita@vuokralaiset.fi, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483

 

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.